Kaip tinkamai pasirūpinti įmonės darbuotojų fizine savijauta ir sveika darbo aplinka?

Sėkmingos įmonės pagrindas – sveiki ir motyvuoti darbuotojai. Sveika darbo aplinka gerina fizinę ir psichologinę darbuotojų savijautą, todėl mažėja nebuvimo darbe dienų skaičius, didėja darbuotojų motyvacija ir produktyvumas, auga darbuotojų lojalumas įmonei.

Darbuotojų gerovės ir sveikos aplinkos programos gali būti orentuotos į darbuotojų žinių gilinimą (reikalaujančios mažesnių kaštų) bei į darbo aplinkos sąlygų gerinimą (reikalauja didesnių kaštų, bet gaunamas rezultatas yra ilgalaikis).

Efektyviausia, kai yra derinama ir žinios, ir darbo sąlygų gerinimas kartu. Pavyzdžiui, informuojant darbuotojus apie sveiką mitybą yra sudaromos sąlygos valgyti sveiką maistą darbe (pastatomas sulčių aparatas, organizuojamas salotų dienos ir t.t.).

Šiuolaikinės įmonės, siekdamos sukurti palankesnę darbo aplinką darbuotojams, rūpinasi ne tik darbuotojų darbo vieta, bei ir organizuoja sveikos gyvensenos, sporto, miego, meditacijos, sveiko stuburo seminarus.

Dalinamės idėjomis, kurios padės kurti sveikesnę darbo aplinką:

Maistas

  • Įrenkite virtuvėlę su galimybe pasišildyti iš namų atsineštą maistą.  
  • Organizuokite sveikos mitybos mokymus.
  • Organizuokite motyvacinius renginius, „sveikos mitybos“ dienas, sudarant galimybę darbuotojams įvertinti savo sveikatos rodiklius (kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje, cukraus kiekį kraujyje, kūno masės indeksą, kūno masės sudėtį ir kt.), konsultuotis su sveikatos specialistais (koks reikalingas individualaus organizmo dienos energijos poreikis (kcal), taip pat apsiskaičiuoti savo paros maisto davinio kaloringumą ir pan.).
  • Įrenkite šviežių sulčių automatus.
  • Sveikatinimo ir gripo prevencijos tikslais įmonės darbuotojus vaišinkite šviežiai spaustais glotnučiais.
  • Organizuokite mėnesį be cukraus.
  • Įmonės susibūrimų metu siūlykite sveikesnius užkandžius. Pavyzdžiui, užuot vaišinusis bandelėmis, drauge gaminkite žaliuosius kokteilius.
  • Skatinkite darbuotojus valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Organizuokite vegetariško maisto dieną įmonėje.
  • Skatinkite darbuotojus gerti daugiau vandens (iš krano).

Sportas ir mankšta

  • Biure įrenkite specialų tempimo treniruoklį, kuris ypač naudingas dirbantiems sėdimą darbą.
  • Organizuokite komandinius sporto renginius. 
  • Nustatytomis dienomis nuomokite sporto salę įmonės darbuotojams.
  • Įrenkite sporto zoną biure, pastatykite stalo futbolo ar stalo teniso stalą.
  • Suburkite ‘’pietų pertraukos vaikštinėtojų klubą’’, kurie užuot pietų pertraukos metu sėdėję biure, drauge vaikščios lauke.
  • Raginkite darbuotojus ne važiuoti liftu, o lipti laiptais.
  • Organizuokite profesionalų vedamas mankštas biure.
  • Organizuokite dviračių žygius gamtoje.
  • Skatinkite darbuotojus dalyvauti bėgimuose ir maratonuose.
  • Kvieskite specialistus, kad darbuotojams reguliariai atliktu nugaros masažus.

Darbo vieta

  • Periodiškai atnaujinkite darbo priemonės – kompiuterius, monitorius.
  • Pasirūpinkite ergonomiškomis kėdėmis ir darbo stalais.
  • Pasirūpinkite ekologišku rankų muilu.
  • Pasirūpinkite, kad įmonės patalpos būtų valomos ekologiškomis priemonėmis.
  • Įtžrenkite dviračių parkavimo vietas ir dušus darbuotojams.
  • Su darbuotojais aptarkite, kada pajutus pirmuosius ligos simptomus rekomenduojama likti namuose.

Kuriant bei įgyvendinant darbuotojų gerovės ir palankios darbo aplinkos programas, svarbu ne programų gausa, o įgyvendinimo trukmė ir tęstinumas. Tikėtis greitų rezultatų iš organizacijoje taikomų trumpalaikių sveikatinimo programų neverta. Tikrieji pokyčiai ir rezultatai tampa matomais tada, kai darbuotojų gerovės programos tampa organizacijos kultūros dalimi ir yra vykdomos kiekvienais metais.

Scroll to Top