Sveikesni pietūs darbe
Aktyvi protinė ar fizinė veikla darbe iš organizmo reikalauja nemažai energijos.
Deja, pasirūpinti visaverte mityba darbe pritrūksta laiko. Todėl dauguma dirbančiųjų kasdien susiduria su dilema – ką rinktis pietums: sveikus, greitus ar pigius pietus?
Darbo vietose žmonės praleidžia apie 60 proc. savo aktyvios dienos laiko. Taigi darbo metu žmonės užkandžiauja du arba tris kartus. Praktika rodo, kad darbuotojai darbo metu dažnai užkandžiauja mažaverčiais produktais, valgo prie kompiuterio. Ši elgsena veda prie sveikatos problemų, o vėliau ir prie mažėjančio darbingumo, našumo, pasitenkinimo darbu.
Todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į mūsų mitybos įpročius darbo vietoje. Norint rūpintis sveika mityba įmonėje, rekomenduojama ne tik supažindinti darbuotojus su sveikos mitybos principais, bet ir atkreipti jų dėmesį, kaip tinkamai ir sveikai maitintis kiekvieną dieną.
Darbe pietų laikas yra ribotas, tačiau net ir tokiomis aplinkybėmis, per daug savęs neapsunkinant, galima pasirūpinti tinkama mityba. Atsinešdami namuose ruoštus pietus į darbą sutaupysime ne tik pinigų, galėsime mėgautis kokybišku maistu, bet ir turėsime daugiau laisvo laiko — atgausime pasivaikščiodami parke ir kvėpuodami grynu oru.
Iš namų atsineštas maistas darbe:
- padės sutaupyti 500 eurų per metus.
Negi tiek daug uždirbame, kad kasdieną valgytume dienos pietus? Užuot kiekvieną dieną pietavę kavinėse, darbe valgykime iš namų atsineštą, sveiką ir kokybišką maistą. Nauda Jums — per metus sutaupysime apie 500 eu (valgant kavinėje kartus 4 kartus per savaitę, kai dienos pietų kaina — 3 eu). - yra geresnės kokybės.
Pačių gamintas maistas dažnai yra sveikesnis, nes jame bus mažiau druskos, cukraus, nereikalingų riebalų. Patys rinkdamiesi maisto ingrendientus ne tik sveikiau maitinsimės, bet ir jausimės laimingesni, nes žinosime, ką valgome. - nereikia palikti arbatpinigių.
Mėgaudamiesi savo atsineštu maistu darbe, ne tik galėsime pasirikti pietų vietą — parkas, poilsio kambarys — bet ir nesuksime galvos dėl arbatpinigių padavėjui. - mažiau streso.
Žinodami, kad turime iš anksto paruoštus pietus, patirsime mažiau streso darbe — nebereikės skubėti pietauti kavinėje arba bėgti į prekybos centrą. Ilgainiui patiriamas stresas darbe gali tapti nuovargio priežastimi ar išprovokuoti kitas sveikatos problemas: virškinimo funkcijos sutrikimus, padidėjusį rūgštingumą, išsekimą ir kt. - padeda išlaikyti idealų kūno svorį.
Norint būti sveikiems ir žvaliems visą darbo dieną, rekomenduojama pietus valgyti tuo pačiu metu, nes atėjus laikui valgyti, gausiau išsiskiria virškinimo sultys, atsiranda apetitas, o pavalgius – maistas geriau suvirškinamas. Pietus rekomenduojama valgyti 4 – 6 val. po pusryčių. Tuo pačiu metu valgomas jūsų pačių ruoštas maistas padės geriau kontroliuoti kūno svorį ir mažins poreikį persivalgyti vakare.
Tam, kad galėtume mėgautis pačių ruoštu maistu darbe turime: planuoti iš anksto ir turėti patogią pietų dėžutę. Dalinamės receptais, kurie ne yra ne tik gardūs, lengvai paruošiami, bet ir suteiks taip reikalingos energijos darbe.
Avokadų salotos su energijos teikiančiais daigais:
Pomidorai
Agurkas
Salieras
Kaliaropė
Saulėgrąžų daigai
Avokadai
Daiginti avinžirniai, spindulinės pupuolės ir lęšiai
Pagardiname pipirais ir riešutų aliejumi.
Daigintų avinžirnių salotos su moliūgų sėklomis:
mėgiamos salotos,
saulėgrąžų daigai,
agurkas,
pomidoras,
daigintų avinžirnių ir spindulinių pupuolių,
jūros dumblių,
moliūgų sėklų ir riešutų aliejus.
Tuno salotos su saulėgražų daigais:
Įvairios daržovės
Salotos
Saulėgrąžų daigai
Kiaušinis
Tunas
Avokadas
Avinžirnių salotos su saulėje džiovintais pomidorais:
Virti avinžirniai
Paprikos
Alyvuogės
Saulėje džiovinti pomidorai
Mėlynasis svogūnas
Baklažanai
Krapai, kalendra
Mėgiamas salotų padažas arba naminis majonezas.
Avinžirnius užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti (geriausiai per naktį arba 6–10 val.). Prieš užverdant vandeniui, avinžirnius išjunkite ir palikite (avinžirniai išbrinks). Baklažanus pakepinkite keptuvėje be riebalų (nepergyvenkite, baklažanai be riebalų iškepa puikiai). Į pietų dėžutę dėkite papriką, saulėje džiovintus pomidorus, žalių ir juodųjų alyvuogių, mėlynojo svogūno, baklažanus. Pagardinkite krapais, kalendra, mėgiamu salotų padažu arba naminiu majonezu.